top of page

Πατήστε  στην εικόνα για να προχωρήσετε

C4FM

 

Το C4FM σημαίνει Continuous Four Level Frequency Modulation και είναι μια μέθοδος διαμόρφωσης FDMA (Frequency Division Multiple Access).

Το C4FM είναι μια τεχνολογία ψηφιακής διαμόρφωσης. Τι χρησιμοποιεί το ραδιόφωνό σας μέσω του αέρα για να μιλήσει ψηφιακά με άλλα ψηφιακά ραδιόφωνα και επαναλήπτες.

Wires-X

 

Το Wires-X είναι μια τεχνολογία που τρέχει πάνω από το System Fusion. Παρέχει ένα δίκτυο επαναληπτών. Το Wires-X έχει μια ιδέα που ονομάζεται δωμάτια όπου πολλοί επαναλήπτες και κόμβοι μπορούν να συνδέονται και να συνομιλούν μεταξύ τους. Ένα δωμάτιο είναι παρόμοιο με έναν ανακλαστήρα στο D-Star, ένα Talk Group στο DMR και ένα συνέδριο στο Echolink.

Το Wires-X παρέχει έναν κατάλογο συνδεδεμένων δωματίων και διαχειρίζεται τις συνδέσεις από τους κόμβους/επαναληπτικούς σε κάθε δωμάτιο.

Επιπλέον, το Wires-X παρέχει έναν τρόπο από το ραδιόφωνο για αλλαγή σε διαφορετικό δωμάτιο, δωμάτια αναζήτησης και άλλα. Ορισμένα ραδιόφωνα έχουν περισσότερες δυνατότητες από άλλα λόγω των οθονών αφής κ.λπ.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων και εικόνων, η τοποθέτηση τους σε ένα κοινό κατάστημα μηνυμάτων σε κάθε κόμβο ή δωμάτιο για να διαβάζουν άλλοι (σκεφτείτε ειδήσεις).

Χωρίς Wires-X, το System Fusion είναι απλώς ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας.

YSF

 

Το YSF συντομογραφία του Yaesu System Fusion δεν είναι πραγματικά μια τεχνολογία Yaesu όταν εξετάζουμε τους διακομιστές YSF. Είναι μια άλλη μέθοδος δημιουργίας ενός δωματίου όπου άλλοι χρήστες του System Fusion μπορούν να συνδεθούν μαζί.

Σε αντίθεση με το Wires-X, δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση των δωματίων που είναι ανοιχτά και διαθέσιμα. Υπάρχουν κατάλογοι διακομιστών YSF (για παράδειγμα: https://register.ysfreflector.de/ και πολλά από τα ψηφιακά λογισμικά που εκτελείτε στον υπολογιστή σας διατηρούν επίσης λίστες για εύκολη επιλογή.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι επαναλήπτες System Fusion δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτούς τους διακομιστές. Για να μεταβείτε από το Wires-X στο Yaesu System Fusion σε έναν διακομιστή YSF, χρειάζεστε μια γέφυρα (περισσότερα για αυτό σε λίγο).

Μπορείτε να βρείτε δωμάτια YSF συνδεδεμένα σε ορισμένους επαναλήπτες που εκτελούν το λογισμικό MMDVM ως ελεγκτή επαναλήπτη. Μερικοί από εσάς μπορεί επίσης να το γνωρίζετε ως Pi-Star που είναι μια όμορφη διεπαφή μέσω του λογισμικού MMDVM.

Fusion

 

Αυτό είναι το όνομα που έχει δώσει η Yaesu στην υλοποίηση του C4FM. Το πλήρες όνομα είναι πραγματικά System Fusion. Δεν είναι μια νέα τεχνολογία αλλά ένας όρος μάρκετινγκ που δημιουργήθηκε από την Yaesu για να αναφέρεται στο C4FM τους.

Μπορείτε να μάθετε για το System Fusion στον ιστότοπο της Yaesu εδώ: http://systemfusion.yaesu.com/what-is-system-fusion/

 

Bridge

Μια γέφυρα είναι ένας τρόπος σύνδεσης 2 διαφορετικών πρωτοκόλλων ή τεχνολογίας μεταξύ τους. Είναι παρόμοιο στην ιδέα με έναν επαναλήπτη cross band που για παράδειγμα παίρνει ένα σήμα στα 2 μέτρα και το εκπέμπει πίσω στα 70 cm.

Δεδομένου ότι το YSF δεν μπορεί να μιλήσει απευθείας στο Wires-X, υπάρχει μια γέφυρα που μπορεί να μιλήσει τόσο στο YSF όσο και στο Wires-X. Όταν ακούει κάτι στο Wires-X το στέλνει στο YSF και το αντίθετο συμβαίνει όταν ακούει κάτι στο YSF.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να γεφυρώσετε τα δίκτυα.

Μια μέθοδος είναι απλώς η ρύθμιση ενός κόμβου Wires-X με ένα ραδιόφωνο και η ρύθμιση ενός κόμβου YSF/FCS με ένα ραδιόφωνο στην ίδια συχνότητα. Πολύ παρόμοιο με αυτό που κάνει το cross band repeat.

Υπάρχουν μερικά που μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν τη μετάφραση χρησιμοποιώντας λογισμικό. Για παράδειγμα, ένας ανακλαστήρας XLX μας μεταφράζεται από Brandmeister DMR TG 20222 σε XLX165 Module B όλα σε λογισμικό ψηφιακά. Δεν αποκωδικοποιεί ποτέ τον ήχο.

Αυτό είναι δυνατό επειδή και οι δύο χρησιμοποιούν τη μορφή AMBE2. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να πάρετε το ίδιο DMR και να το βάλετε στο D-Star, θα πρέπει να το αφήσετε πρώτα στον ήχο και πίσω, επειδή το D-Star χρησιμοποιεί το παλαιότερο πρωτόκολλο AMBE.

Δεδομένου ότι το Fusion, το YSF και το FCS χρησιμοποιούν όλα AMBE2, μπορεί να γίνει εύκολα σε λογισμικό.

Είναι πιθανό να υπάρχει μια γέφυρα μεταξύ των Wires-X και YSF και στη συνέχεια μία μεταξύ YSF και FCS χωρίς γέφυρα μεταξύ FCS και Wires-X.

Αυτό θα σήμαινε ότι όταν κάποιος πληκτρολογήσει έναν αναμεταδότη Wires-X, θα συνδεόταν στο YSF μέσω μιας γέφυρας και, στη συνέχεια, το YSF θα συνδεόταν με το FCS μέσω μιας γέφυρας.

Μπορεί να γίνει πολύ περίπλοκο και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε γέφυρα προσθέτει καθυστέρηση. Υπερβολική καθυστέρηση και οι άνθρωποι συζητούν μεταξύ τους.

bottom of page